Gezonde en snelle ontbijttips

Kom je 's morgens nog wel eens tijd te kort om te ontbijten? En dat terwijl het ontbijt erg belangrijk is, vooral als je een beetje af wilt vallen. Hierbij vier handige tips, waardoor je met weinig tijd toch een snel en gezond ontbijt kunt maken.

1. ‘Hot’ papje

Havermout is niet alleen ‘hot’ maar ook super gezond. De geplette haver is rijk aan vezels en draagt bij aan een lager cholesterolgehalte. Ook bevat havermout veel B-vitaminen en ijzer. Daarnaast bevat het, in tegenstelling tot brood, geen zout! Een mooie bijkomstigheid want over het algemeen krijgen we veel te veel zout binnen en dat heeft een slechte invloed op je bloeddruk.
Maar havermout koken kost toch heel veel tijd? Niets is minder waar! Er zijn zelfs varianten die je maar 1 minuut hoeft te koken. Is dat nog teveel op de vroege ochtend? Dan kun je havermout ook ongekookt eten, bijvoorbeeld door je yoghurt. Let bij het kopen van havermout wel op dat er geen suiker is toegevoegd.

2. Gezond papje

Brinta bevat net als havermout veel vezels en weinig snelle koolhydraten. Dit is handig als je lang een verzadigd gevoel wilt hebben. Wellicht ken je dit gezonde papje nog uit je kindertijd en at je het toen met koemelk. Maar wist je dat Brinta ook lekker is met (ongezoete) soja- of amandelmelk?

3. Frisse start

Houd jij meer van een frisse start? Dan is een bakje kwark met vers fruit wellicht iets voor jou. Kwark bevat veel eiwitten. Ook dit zorgt voor een lang verzadigd gevoel, waardoor je verleidingen zoals snoep beter kunt weerstaan. Om tijd te besparen kun je kiezen voor voorgesneden stukjes fruit of voor bessen, frambozen of bramen. Op deze manier krijg je meteen een deel van je dagelijkse portie fruit binnen. 

4. Meer vet verbranden met dit super snelle ontbijt

Ok, ik geef toe. Als je echt haast hebt dan is zelfs de bereiding van bovengenoemde ontbijtjes te veel werk. Een super snelle oplossing is dan een eiwit shake (of reep). Even mengen met water en je ontbijt is klaar. Kies bij voorkeur een product met langzame eiwitten en weinig koolhydraten. Deze eiwitten worden geleidelijk opgenomen, waardoor je langer verzadigd zult zijn. Snelle eiwitten, zoals whey eiwitten, zijn minder geschikt, omdat deze binnen een halfuur worden opgenomen en dus snel weer een honger gevoel zullen geven. Het is daarom niet verstandig om de pot whey eiwitten van je man te plunderen.
Een ander belangrijk voordeel van eiwit shakes/repen als ontbijt is het feit dat je langer in de vetverbranding blijft. Wanneer je shakes/repen kiest met zeer weinig koolhydraten blijft het lichaam vet verbranden in plaats van koolhydraten en val je gemakkelijker af of blijf je beter op gewicht.