Het vastendieet of 5:2 dieet

Het Vastendieet (ook wel 5/2 of 5:2 dieet genoemd) is een nieuwe en gezonde manier van afslanken. Het principe is komen overwaaien uit Groot Brittannië. Het is ontwikkeld door Michael Mosley, een journalist van de BBC. Hij was eerst sceptisch over vasten maar toen hij wat medische testen had laten doen en onderzoek had gedaan besloot hij het roer om te gooien. Er is door de BBC een documentaire over het Vastendieet gemaakt.

Relatief gemakkelijk te volgen dieet

Het Vastendieet is een relatief eenvoudig te volgen dieet. Je hoeft namelijk geen ingewikkelde dieetplannen te volgen. Je bent ook niet gebonden aan wat je WEL of NIET mag eten. In principe mag je alles eten, mits je je houdt aan de 5:2 regel. 5 dagen normaal eten en 2 dagen vasten. Op een vastendag (2x per week) mag je 500 (vrouwen) of 600 (mannen) calorieën per dag. Dit aantal kun je verdelen over één of twee maaltijden. Voor de meeste mensen blijkt het het gemakkelijkst om twee maaltijden te nemen: vroeg in de ochtend als ontbijt en ‘s-avonds als diner óf een lunch tussen de middag en ‘s-avonds een diner. Natuurlijk mag je er ook voor kiezen om alleen ‘s-avonds een diner van 500 of 600 calorieën te nemen. Bij het Vastendieet ben je vrij in de indeling van je dagen.

Het hongergevoel tijdens een vastendag

Tijdens een vastendag kun je last krijgen van een hongergevoel. Je eet natuurlijk minder dus je maag geeft het gevoel dat je moet eten. Je bent dit ook gewend: heb je trek dan neem je een snack. Maar een rammelende maag is helemaal niet erg, afgezien dat het soms wat vervelend is met al die oerkreten in je buik. Toch is je lichaam van nature wel gewend aan periodes zonder eten. Meteen actie ondernemen is dan ook helemaal niet nodig. Het is zelfs gezond om je lichaam eventjes een rustpauze te geven. Het Vastendieet geeft je dan ook de mogelijkheid om zulke (korte) pauzes in te lassen met een gezonder gewicht en gezondere bloedwaarden als resultaat.

Dat neemt niet weg dat een hongergevoel vervelend aan kan voelen. Als je ‘s-avonds met een hongergevoel naar bed gaat, kun je zelfs wat moeilijker in slaap komen. Heb je erg veel last van een hongergevoel tijdens de vastendagen, dan kun je je voeding zo eiwitrijk mogelijk maken. Eet bijvoorbeeld een ei en magere vleeswaren bij je avondeten, gecombineerd met verse groenten. Zo combineer je eiwit met vezels, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Ei staat er trouwens om bekend dat het een hongergevoel kan wegnemen.

De vastendagen

Je bent vrij om de vastendagen in te delen op de manier zoals jij dat prettig vindt. Het gaat erom dat je 2 dagen in week minder calorieën binnenkrijgt. Die dagen kun je zelf uitkiezen. Net zoals je vrij bent in je keus hoe je de 500 of 600 calorieën over de maaltijden verdeeld.