Het wasbord-dieet

Het Wasbord-dieet is een levensstijl die ontwikkeld is door David Zinczenko, de hoofdredacteur van het tijdschrift Mens Health. In zijn boek 'het Wasbord-dieet' belooft hij een strakke buik voor iedereen in slechts zes weken. Het moge duidelijk zijn dat dit natuurlijk niet voor iedereen geldt, maar zeker is, is dat je met deze methode na zes weken zeker resultaat ziet. Honger lijden is er niet bij! Sterker nog: je eet maar liefst zes keer per dag.

 Het wasbord-dieet bestaat uit twee onderdelen. De juiste voeding en voldoende beweging. Door op geregelde tijdstippen de juiste voedingsmiddelen te eten, krijg je voldoende energie binnen om je ruststofwisseling flink op te voeren. Dit heeft aanzienlijk meer effect dan proberen calorieën te verbranden door een uurtje te sporten per week. In het boek worden twaalf voedingsmiddelen genoemd die belangrijk zijn bij het opvoeren van de ruststofwisseling. Elke maaltijd zou één van deze voedingsmiddelen moeten bevatten.

Twaalf voedingsmiddelen die je helpen om een wasbordje te krijgen

 • Amandelen en andere noten (Deze houden de lekkere trek onder controle en leveren een bijdrage bij de opbouw van spieren)
 • Bonen en peulvruchten (Deze stimuleren de spijsvertering, helpen vet verbranden en bouwen spiermassa op)
 • Spinazie en andere groene groenten (Deze neutraliseren vrije radicalen en helpen tegen overgewicht)
 • Zuivel (stimuleren gewichtsverlies en zorgen voor sterkere botten)
 • Havermout (ongezoet, geeft meer energie en libido en verlaagt cholesterol. Bovendien houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel)
 • Eieren (Verbranden vet en bouwen spiermassa op)
 • Kip en ander mager vlees (bouwen spiermassa op en ondersteunen het immuunsysteem)
 • Pindakaas (ongezoet, stimuleert de testosteronproductie en verbrandt vet.)
 • Olijfolie (verlaagt het cholesterol en ondersteunt het immuunsysteem)
 • Volkorenbrood en ontbijtgranen (voorkomt dat je lichaam vet op slaat)
 • Wei-poeder (Bouwt spiermassa op, verbrandt vet).
 • Frambozen en andere bessen (beschermt je hart, verbeterd je gezichtsvermogen)

Je moet in plaats van drie keer per dag, zes keer per dag eten. Zo houdt je jouw bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je lichaam minder snel vet zal opslaan. De ruststofwisseling wordt door de grote hoeveelheid eiwitten opgevoerd. In het boek 'het wasborddieet' staan ook vele recepten waar deze voedingsmiddelen een centrale rol spelen. Maar met een beetje creativiteit zijn er ook zonder deze recepten meer dan genoeg gerechten te bereiden.

Powershakes

Bij het wasborddieet bestaat de dagelijkse voeding uit twee shakes, een gezond ontbijt, een eiwitrijke lunch en een gezonde avondmaaltijd. De twee shakes die dagelijks gedronken moeten worden, zijn er in verschillende soorten. Deze powershakes bestaan uit zuivel, fruit, eiwitpoeder en eventueel nog een smaakversterker. Voor zuivel wordt melk of yoghurt gebruikt in de shakes. Als fruit worden blauwe bessen, bananen of aardbeien gebruikt. Eiwitpoeder is simpelweg poeder dat gebruikt wordt om eiwitten binnen te krijgen en is bij de speciaalzaken (voornamelijk biologische winkels) verkrijgbaar in een grote ton. Deze ton is gevuld met het poeder. De ingrediënten worden allen in een blender gestopt, waarna er nog vier tot zes ijsblokjes toegevoegd moeten worden om de shake koud te laten worden. Je kunt twee shakes per keer maken. Je drinkt elke dag één shake bij het ontbijt en één shake een uur voor het slapengaan.

Voedingsvoorbeelden van het wasbord-dieet 

Naast een shake is ook muesli aan te raden voor het ontbijt. Eet deze muesli met magere yoghurt of magere melk. Daarnaast kun je nog een kop koffie of groene thee aan je ontbijt toevoegen. Gebruik echter geen suiker, omdat dit ongezond is. De lunch van het wasborddieet bestaat uit twee volkoren boterhammen met een omelet van vier eieren. Bij drie van deze eieren wordt alleen het eiwit gebruikt, waardoor je dus maar één dooier hebt in het omelet. Voeg eventueel nog een in schijfjes gesneden tomaat toe bij de lunch. Voor de avondmaaltijd kun je volkoren pasta met mager gehakt en tomatensaus eten. Ook kipfilet met zilvervliesrijst en roerbakgroenten is een goede maaltijd voor het wasborddieet. Daarnaast kun je nog meer recepten opzoeken. Zorg wel dat je varkensvlees absoluut vermijdt. Daarnaast moet normale pasta altijd vervangen worden door de volkoren variant.

Krachttraining

Naar de eiwitrijke voeding moet er ook getraind worden bij het wasborddieet. Het wasborddieet draait voornamelijk om krachttraining. Met behulp van halters of gewichten kun je de spieren trainen. Vooral de buikspieren staan centraal bij deze trainingen. De buikspieren worden dan ook driemaal per week getraind. De volgende oefeningen dienen driemaal per week gedaan te worden: De klassieke crunch, knieheffen met gebogen knieën, schuine buikspieren heffen, de brug, rug extensions, hurken, opdrukken, arm buigen, arm drukken, staand roeien, arm strekken, been strekken, arm buigen en been buigen. Ondanks dat de training om de buikspieren draai worden, zoals je kunt zien, ook de andere spieren getraind. En dit is het geheim van het wasborddieet. Juist door deze gehele work-out in combinatie met de eiwitrijke voeding zullen de spieren flink in omvang toenemen. En dat is juist waar je voor wilt gaan. Naarmate de spieren groter worden zullen zij namelijk meer energie gaan verbruiken. Zo zul je dus meer vet verbranden gedurende de dag. Door de totale work-out driemaal per week te doen zul je in de loop der weken je spiermassa zien groeien. Juist door het snelle resultaat is het wasborddieet zeer populair.

Sporten

Naast de krachttraining moet er ook bewogen worden tijdens het wasborddieet. Door hard te lopen of te fietsen worden niet alleen de beenspieren getraind, maar wordt er ook meer vet verbrand. Door veel hard te lopen of te fietsen zal ook de conditie verbeterd worden. Zo zul je in de langzaamaan langere tijden en afstanden vol kunnen houden. Het voordeel hiervan is dat je, naarmate je een betere conditie opbouwt, dus ook meer gaat afvallen. Het is aan te raden twee- tot driemaal per week een hardloop- of fietstocht van één uur te doen. Vooral bij het hardlopen wordt in het eerste half uur de energie van het verteerde voedsel verbruikt. Na dit half uur worden de vetreserves gebruikt om energie te leveren.

Voor mannen en vrouwen

Doordat het wasborddieet een grote spiermassa tot gevolg heeft is het populair bij mannen. Vooral mannen hebben namelijk een gespierd lichaam. Daarnaast vinden vrouwen gespierde mannen ook erg mooi, waardoor het in trek is om een gespierde man te zijn. Ondanks dat het vooral in trek is bij mannen is het ook een erg geschikt dieet voor vrouwen. Door het vele trainen ontstaat er namelijk binnen enkele weken een strakke buik, wat bij de vrouwen goed staat.

Het wasborddieet geeft snel resultaat

Het wasborddieet laat snel, vaak al binnen zes weken, grote resultaten zien. Door het combineren van gezonde en eiwitrijke voeding, beweging en krachttraining is het één van de meest succesvolle diëten die er zijn. Juist doordat dit dieet zo gemakkelijk vol te houden is, wordt het hoog aangeschreven door veel deskundigen. Ook zijn de kosten van het dieet, in tegenstelling tot andere diëten, veel lager, omdat er niet veel speciale producten voor aangeschaft hoeven te worden.