Ik stopte met suiker en het veranderde mijn leven

Hoe een Candida Detox me hielp gelukkiger en gezonder te worden

In mei 2016 was ik het zat.

Het leven was niet verschrikkelijk, maar het had heel wat beter kunnen zijn. Ik had al jaren chronische allergische rhinitis en geen reukvermogen. Mijn hormonen waren ook een nachtmerrie.
Ik wist ook niet dat ik depressief was. Maar het feit dat ik elke week 3 weken doorbracht met stemmingswisselingen en een down gevoel had me op een idee moeten brengen.

Ik heb op zichzelf geen reukzin, daardoor voelde ik me ellendig. Het beïnvloedde mijn smaak en maakte het leven 2D voelen. Afgezien van allergieën was er geen duidelijke reden voor mijn anosmie. Op mijn laatste reis naar de artsen had ik de volledige uitslag ontvangen bij een MRI-hoofdscan. Terwijl ik uitlegde hoe ik worstelde, stelde de arts antidepressiva voor. Het was de eerste keer dat ik ze kreeg aangeboden.

Maar het koppige deel van mij zei nee. Ik dacht dat er iets anders moest zijn dat ik kon proberen. Ik had een paar maanden eerder een voedingsdeskundige bezocht en had over een paar weken een follow-up. Dus ik vertrok zonder recept.

Ik had een voedingsdeskundige bezocht op aanraden van een vriend

Bij mijn eerste afspraak bracht ik mijn voedingsdagboek mee en legde ik mijn symptomen uit. We hebben mijn medische geschiedenis besproken en ik heb mijn tienerprobleem van spruw ter sprake gebracht. Ze krabbelde iets over Candida.

Ik was absoluut geen onbekende voor Candida. Ik had zo veel last van spruw gehad in mijn tienerjaren en werd in de loop van de tijd resistent tegen alle medicijnen. Uiteindelijk had mijn moeder me meegenomen naar een kinesioloog.

Ik was toen 14 en kreeg het advies om suiker te verminderen. Hoewel ik me niet echt kan herinneren dat ik mijn dieet had veranderd, was het de jaren daarna grotendeels afgenomen.
De voedingsdeskundige besteedde niet te veel aandacht aan Candida. Maar het ontbrak in mijn eetdagboek - merkte ze op - ernstig aan groene groenten en at ik behoorlijk wat verwerkt voedsel.
Ze stelde voor dat ik meer groenten in mijn dieet zou opnemen, wat supplementen voor mijn hormonen, en dat was dat.
Ze zou me over 6 maanden weer zien.

De vervolgafspraak van de voedingsdeskundige kwam naderbij

Hoewel ik weinig moeite had gedaan om mijn dieet te verbeteren, keek ik er naar uit om op zijn minst haar mening over mijn geestelijke gezondheid te krijgen.
Het gesprek met de dokter speelde in mijn gedachten - was ik echt zo slecht dat ik antidepressiva nodig had?
Ik was op het werk toen ik een e-mail kreeg waarin mijn vervolgafspraak met de voedingsdeskundige werd geannuleerd.
Dit was mijn laatste greintje hoop geweest en nu was het weg.

Maar zoals ik al zei, ik ben koppig. En ik ben ook goed om op mezelf in te praten wanneer dat nodig is. Daarbij kwam het volgende bij me op.

Nu verwachtte ik dat vreemden de verantwoordelijkheid zouden nemen om mijn problemen op te lossen, terwijl ik ze misschien zelf zou moeten aanpakken?

Ik was zo halfhartig geweest met het dieet. Ik was sceptisch geweest dat voedsel mijn stemming en mijn zintuigen kon beïnvloeden.
Misschien was dit de mogelijkheid om mijn zaakjes weer voor elkaar te krijgen.

Ik bracht het weekend door met Candida googlen en was geschokt door wat ik las.
Candida Overgroei was een ding en hoewel niet medisch erkend, had ik veel van de symptomen die het opsomde.
De oplossing was ook eenvoudig. Het zou geen recepten vereisen - alles wat ik moest doen was suiker en gist gedurende enkele weken uit mijn dieet schrappen. Dit zou de schimmel doden.
Ik besloot maandag met de detox te beginnen.

Ik dacht altijd dat ik een redelijk gezond dieet at 

Pas toen ik begon te analyseren wat ik allemaal at, besefte ik mijn fout.
Als een drukbezette, werkende vrouw zou ik na een lange dag vaak kiezen voor een makkelijke maaltijd. Ik koos voor goede kant-en-klaar maaltijden, ervan uitgaande dat deze gezond waren.
Maar pas toen ik naar de labels begon te kijken, besefte ik dat ik het mis had. In verwerkt voedsel - en het meest verrassend, hartig voedsel - werd suiker toegevoegd. En vaak veel.

Toen ik mijn 'gezonde' dieet optelde bovenop de wekelijkse Haribo- en andere snoep-gezinszakken, zag ik dat ik veel meer suiker at dan ik had verwacht. Glazen sinaasappelsap, fruit, stokbrood - in alles zat suiker.
Ik haalde gemakkelijk 18+ theelepels per dag, terwijl het aanbevolen getal, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, 6 was.

De detox was verschrikkelijk

Mijn nieuwe dieet bestond uit gestoomde kip en groene groenten, elke dag gedurende een maand. Om toegevoegde suiker te voorkomen, ontdekte ik dat ik alles vanaf nul moest koken. Alcohol was ook verboden.
Naarmate ik meer las, leerde ik me langzaam meer over de verschillende soorten suiker en ontdekte ik dat zelfs gedroogd fruit, in flinke hoeveelheden, vermeden moest worden. Het was een mijnenveld.
Ik kon niet geloven dat ik als relatief goed opgeleide vrouw hier ontdekte hoe gangbaar suiker was geworden in de normale voeding. En ik was geschokt toen ik ontdekte dat de gevolgen voor de gezondheid niet alleen beperkt waren tot Candida.

Hoewel het duidelijk was dat overconsumptie van suiker kon leiden tot diabetes, obesitas en tandbederf, was ik verrast om te horen dat het verband hield met kanker, hartaandoeningen, depressie, veroudering en acne.
Hoe meer ik las, hoe boser ik werd.

De eerste week van de detox doodde me bijna

Ik had gelezen over de Candida die-off toen ik mijn onderzoek had gedaan, maar was er niet voorbereid op hoe vreselijk het zou zijn.

Omdat de schimmels geen voedingsstoffen meer hebben (bijv. suiker en gist), geven ze gifstoffen af ​​als ze vergaan. Aanvankelijk lopen alle symptomen op en lijken ze erger te worden.
Op een bepaalde nacht tijdens die eerste week dacht ik werkelijk dat ik zou sterven.
Ik lag de hele nacht wakker. Ik hoorde het bloed door mijn lichaam stromen en elke cel in mij deed pijn. Uit mijn neus stroomde constant een heldere vloeistof en ik had het gevoel dat ik van binnenuit brandde.
Toen de zon 's morgens opkwam, wilde ik mezelf lichamelijk pijn doen. Ik huilde hysterisch en wilde me wel op mijn gezicht slaan.
Het was het laagste moment.

Die dag lukte het me toch om mij door het werk te slaan. Ik hield mijn hoofd gebogen en vroeg me af wat ik in godsnaam aan het doen was en waarom ik dit alleen probeerde.
Na een paar weken begon mijn koude-kalkoenachtige toestand voorbij te gaan.
Elke nacht sliep ik een beetje beter en ik wist dat er eindelijk een sprankje licht was aan het einde van een zeer donkere tunnel.
Dus ging ik door.

Ik herinner me het omslagpunt na drie weken

Ik was al 21 dagen suiker-, gist- en alcoholvrij. Het was zaterdagochtend, ik werd vroeg wakker en merkte dat ik me totaal anders voelde.
Het was alsof je wakker werd uit een winterslaap. Ik keek in de spiegel en wist meteen dat het leven anders zou zijn. Beter. Ik had kippenvel.
Ik voelde me gemotiveerd, fris, niet te stoppen.
Ik zag er ook een stuk beter uit.

In drie korte weken was ik afgevallen en mijn huid zag er geweldig uit. Ik wist dat ik met iets goeds bezig was.
En tegen het einde van de eerste maand had ik het gevoel dat ik het levenselixer had ontdekt.

Inmiddels was mijn productiviteit en focus op het werk echt buitengewoon. Toen ik vóór de detox over Candida had gelezen, kwam er één symptoom - hersenmist - naar boven. Ik erover had gehoord, maar nooit beseft dat ik daaraan leed.

Maar nu besefte ik dat ik volledig mistig was geweest . Waar ik voorheen 10 koppen thee en veel uitstel nodig had voordat ik een taak volbracht, merkte ik nu dat ik ging zitten en me onmiddellijk concentreerde.
Presentaties die me vroeger een dag kostten, maakte ik nu binnen enkele uren.
Ik had meer energie dan ik nodig had.

Ik heb dit gekanaliseerd in het vergroten van het bewustzijn over de effecten van suiker en ben begonnen met een mobiele app om de wereld te veranderen.

Naarmate de maanden vorderden, merkte ik dat ik nog verder veranderde.
Ik zocht actief naar gezond voedsel. Ik had schijnbaar een compleet nieuwe set smaakpapillen. Ik verlangde niet langer meer naar snoep zoals vroeger - in plaats daarvan merkte ik dat ik over avocado's fantaseerde.
Ik kookte nog steeds alles vanaf scratch, ik had een heel nieuw assortiment suikervrije maaltijden ontwikkeld, ik bleef meestal van de drank af en stortte mezelf op mijn app-project.

Hoe meer ik las over suiker, hoe woedender ik werd over bewerkt voedsel. Terwijl veel consumenten vetarme producten kochten, voegden fabrikanten suiker toe om voedsel lekker te houden.
Ik schrok toen ik las dat suiker verslavender was dan cocaïne. We werden onbewust een natie van suikerverslaafden.
Ik was een van hen.

Drie maanden waren voorbij en mijn hormonen waren onherkenbaar

Ik was van extreme PMT overgegaan op nauwelijks stemmingswisselingen. Bovendien, toen mijn dieet natuurlijker werd, merkte ik meteen wanneer bepaalde voedingsmiddelen of dranken mijn stemming verergerden.
Na verloop van tijd leerde ik dat ik gevoelig was voor zuivelproducten en slechts kleine hoeveelheden dierlijke eiwitten kon verdragen.
Maar ongelooflijk, mijn reukvermogen was terug.
Het was niet perfect, maar het was er wel.

Ik werd 's ochtends wakker en kon de wereld om me heen ruiken. Ik realiseerde me hoeveel ik had gemist - eten smaakte anders, de geur van bloemen in bloei, de geur van aftershave bij mijn partner.
De wereld was opnieuw in 3D.

Mijn allergieën waren vrijwel verdwenen. De volgende zomer werd het de eerste keer dat ik geen antihistaminica nam voor de hooikoorts die me mijn hele leven had geteisterd.

Drie jaar later en het zal geen verrassing zijn dat ik nog steeds een suikerarme levensstijl leef.
Wat ik heb geleerd over verwerkt voedsel en de effecten van te veel suiker, heeft me geleerd hoe belangrijk het is om bewust te zijn van alles wat in mijn lichaam komt.
Ik ben niet meer zo streng als in het begin. Ik eet een beetje fruit, drink af en toe alcohol en heb zoete lekkernijen op gymdagen.
Toch weet ik dat ik moet opletten wat ik eet en drink - het zou gemakkelijk zijn voor Candida om weer op te spelen als ik terug zou vallen in mijn oude gewoontes.

Maar gezien de veranderingen in mijn leven, ben ik gewoon niet geïnteresseerd om terug te gaan. Ik weet dat de zorg voor wat ik eet, het verschil maakt voor mijn gezondheid en welzijn.
Natuurlijk heb ik nog steeds de sporadische grijze dag - maar niets dat een workout en een knuffel niet kan genezen.
Ik ben zo opgelucht dat ik nooit gebruik heb gemaakt van het artsenaanbod van antidepressiva.
Het is mijn mening op basis van ervaring dat het helen van het lichaam mogelijk kan zijn door bewust te eten.

Geschreven door Lucy Foster