Zeven tips om gemotiveerd te blijven sporten

Had jij ook het goede voornemen om in 2017 weer te gaan sporten? Deze tips gaan je erbij helpen. Geen smoesjes meer, zin maken!

Er zijn van die dagen, misschien wel weken dat het gewoon even niet uitkomt of dat je de energie niet hebt om te sporten. En voordat je het weet sport je helemaal niet meer. Iedereen heeft wel eens geen zin om te sporten; zelfs de meest fanatieke sporter. Het verschil is vaak dat de fanatieke sporter dan wél zijn sportkleding aantrekt en zin maakt. En als ze eenmaal bezig zijn, genieten ze ervan en zijn ze blij dat ze toch gegaan zijn.

De andere groep gaat niet en blijft op de bank zitten. Eerst één keer, dan nog een keer en dan stoppen ze er maar helemaal mee. Met de volgende tips gaat het je lukken om weer én meer te gaan sporten.

1. Structuur

De eerste tip én misschien wel de allerbelangrijkste tip! Maak er een gewoonte van. Ga elke keer op hetzelfde tijdstip sporten. Plan het in je agenda en hou je er aan.

2. Samen sporten

Voor sommige mensen helpt het om samen te gaan sporten. De zogenaamde stok achter de deur. Tegelijkertijd kan dit ook een valkuil zijn. Gaat je sportpartner een keer niet, dan is de verleiding groot om zelf ook niet te gaan.

3. Zoek een sport die bij je past

Niets zo vervelend als een sport doen die je helemaal niet leuk vindt. Als je het jaren wilt blijven doen, moet je er natuurlijk wel plezier aan beleven. Ga je wekelijks met tegenzin naar de sportschool? Stop er dan mee. Volg proeflessen of meld je aan voor een hardloopclinic of yogacursus en zoek net zolang totdat je iets vindt dat bij je past.

4. Stel jezelf een haalbaar doel

Als je eenmaal een sport hebt gevonden die je leuk vindt, kan het motiverend werken om jezelf een haalbaar doel te stellen. Ben je gestart met hardlopen? Geef jezelf op voor een fun run of als je de lat wat hoger legt: de marathon. Of ben je aan wielrennen geslagen? Doe mee met een race of stel jezelf bijvoorbeeld tot doel dat je de Mont Ventoux gaat beklimmen. Prik een datum, boek een hotel, maak een trainingsschema en ga ervoor.

5. Maak een stappenplan

Belangrijk is ook om geduld te hebben. Je kunt niet van de één op andere dag in topconditie zijn. Start klein en wees realistisch. Pas ook op voor overbelasting. Als je te enthousiast begint, is de kans op een blessure groot. Zie het fit worden als een proces dat maanden nodig heeft. Maak een stappenplan en bouw het langzaam op.

6. Beloon jezelf

Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Wees streng en geef jezelf ook echt de beloning pas als je een bepaald doel hebt gehaald.

7. Gewoon doen

Ben jij iemand die altijd wel iets kan bedenken om niet te gaan sporten? Stop daarmee. Ga sporten, beweeg en zet door. De eerste weken zul je je nog niet fit voelen, spierpijn krijgen, moe zijn, maar uiteindelijk begin je er plezier in te krijgen en je sterker en beter voelen en zul je meer energie hebben! Gewoon doen, dus.