Champignons eten helpt bij afvallen

Champignons bevatten twee keer zoveel eiwitten dan andere groenten. Ze zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten veel vitaminen en mineralen. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor een gezond dieet. En mensen die willen afvallen kunnen het beste een paar keer per week champignons eten. Maar champignons kunnen beter niet rauw gegeten worden.

Veel voordelen

Het eten van champignons heeft veel voordelen voor de gezondheid. Deze groente kan gemakkelijk en snel op verschillende manieren worden verwerkt en past uitstekend in een gezond voedingspatroon. Voor mensen die gewicht willen verliezen biedt de champignon nog het voordeel dat het regelmatig nuttigen ervan daarbij helpt.

Wat zit er in champignons?

Champignons mogen dan bij de groenten horen, ze bevatten twee keer zoveel eiwittten als andere groenten. Dat maakt ze heel geschikt als eiwitbron. Ze kunnen vlees niet volledig vervangen, maar met het eten van champignons kom je wel een heel eind. Eiwitten zijn noodzakelijke bouwstoffen en geven een verzadigd gevoel. Champignons bevatten daarbij veel vezels, maar nauwelijks vet en weinig calorieën. Ze zijn zoutarm. Er zitten nogal wat vitaminen (B2, B3, provitaminen D, foliumzuur) en mineralen (kalium, fosfor, koper, magnesium) in die nodig zijn voor een goede gezondheid.

De slankmakende groente

Door het Britse Mushroom Bureau is in 2009 een onderzoek gehouden waaruit bleek dat het vervangen van vlees door champignons zorgt voor een afslankend effect. Bij dit onderzoek vielen de tien deelnemers in een periode van vijf weken zo'n vijf kilo per persoon af. Ze aten vijf dagen per week champignons bij de maaltijd in plaats van vlees. In Australië hebben onderzoekers berekend dat mensen die een paar keer per week champignons in hun maaltijden verwerken tot twaalf kilo per jaar kunnen afvallen. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen - vooral vleesliefhebbers - dit wat teveel van het goede vinden. Maar het effect is mooi meegenomen voor wie van deze groente houdt en gewicht wil verliezen.