Liposuctie, de voor- en nadelen

Je bent al enige tijd aan het sporten en je eet gezond. Toch voel je je niet helemaal goed in je vel. Je dijen zijn iets te rond, je buik heeft toch nog een beetje overtollig vet en je krijgt het maar niet weggewerkt. Je overweegt liposuctie. Maar wat houdt dat in?

 

Liposuctie of Liposculptuur

Liposuctie, ook wel Liposculptuur genoemd, is een techniek die gebruikt wordt om het onderhuidse vet voorgoed kwijt te maken. Via fijne buisjes wordt het overtollige vet uit je lichaam gezogen. Liposuctie is enkel mogelijk op een elastische huid. Als je dus voornamelijk problemen hebt met je cellulitis, dan zal de behandeling geen verbetering brengen. Het is ook geen effectieve manier om extra kilo's kwijt te raken. Het geeft je lichaam enkel een contourverbetering, maar hoop zeker niet op perfectie. Daar moet je nog steeds zelf voor zorgen.

Hoe verloopt de ingreep?

Enkel voor kleine veranderingen, zoals bij het weghalen van overtollig vet aan je hals, is plaatselijke verdoving mogelijk. Gaat het om grotere regio's, zoals je buik, dijen of billen, dan is een volledige narcose noodzakelijk en zal je een paar dagen in het ziekenhuis moeten verblijven.

Wanneer je onder narcose bent, kan het echte werk beginnen. Door het inspuiten van verschillende stoffen wordt het vetweefsel voorbereid op de operatie. De fijne buisjes zullen makkelijker door de kleine sneetjes in je lichaam schuiven. De vetcellen worden dan zwakker en zullen sneller uit het lichaam gaan. Deze stoffen zorgen ook dat je minder bloed verliest.

Nadat het gewenste resultaat bereikt is, worden de sneetjes gehecht. Hou er rekening mee dat deze sneetjes, ondanks dat ze klein zijn, wel wat wondvocht kunnen aanmaken. Soms is het noodzakelijk dat er gedurende een tweetal dagen drains in je lichaam geplaatst worden om zo het overtollige wondvocht kwijt te raken.

Na de behandeling

"De behandeling is gedaan en nu kan ik genieten van mijn nieuwe lichaam!", hoor je jezelf al zeggen. Spijtig genoeg zal het niet zo snel gaan. Gedurende vier tot zes weken zal je dag en nacht een lipopanty moeten dragen. De drukkende onderkleding zorgt ervoor dat je huid goed verkleeft met de onderlaag. Je kan ook wel wat last hebben van blauwe plekken en een gezwollen huid met af en toe vochtophoping, maar na twee tot zes weken trekt dat vanzelf weg. De pijn na de operatie valt meestal wel mee en is simpelweg te bestrijden met een pijnstiller.

Als de hechtingen na twee weken verwijderd zijn, de zwellingen wat verdwijnen en de blauwe plekken stilaan wegtrekken, is het tijd om naar de verbeteringen te kijken. Week na week zie je de veranderingen in je lichaam, maar het uiteindelijke resultaat is pas na twaalf weken zichtbaar.

Mogelijke bijwerkingen

Liposculptuur is een goede manier om je overtollige vet kwijt te raken. Het werkt snel en over het algemeen valt de pijn die ermee gepaard gaat best mee. Op de plaatsen waar je vet is weggezogen, kunnen er geen nieuwe vetcellen ontstaan. Maar het vet kan wel op andere plaatsen opduiken. Gezond leven is dus de boodschap om een blijvend resultaat te behouden.

Ondanks het feit dat bijwerkingen zeker niet bij elke patiënt voorkomen, is het toch goed om te weten welke mogelijke gevolgen er kunnen zijn.

Een symmetrisch resultaat krijgen is soms moeilijk bij liposculptuur. Bestaande imperfecties in je huid kunnen niet altijd gecorrigeerd worden. Soms is het zelfs zo dat er net na de operatie onregelmatigheden ontstaan. Nabloedingen, infectie en littekenvorming: het is allemaal mogelijk, maar komt gelukkig niet veel voor. De huid kan een tijd lang verhard aanvoelen, maar dat trekt na enkele maanden weg, net als de gevoelsvermindering die je misschien zal ervaren.

Wel of niet liposuctie?

Denk vooral goed na voor je een liposuctie laat uitvoeren. Praat erover met je arts, bezoek desnoods meerdere ziekenhuizen en informeer je goed. Ondanks dat de ingreep snel is uitgevoerd, blijft het een operatie. Weeg de mogelijkheden af: in welke delen van je lichaam wil je wat vet kwijt? Kan je het teveel aan vet misschien kwijt geraken op een andere manier waarvoor geen chirurgische ingreep nodig is? Lukt het je niet alleen, dan kan liposculptuur zeker een goede basis zijn om je beter in je vel te voelen. Maar vergeet niet: enkel gezond leven kan je een blijvend resultaat geven.