Wortels zijn gezond

Wie veel wortels eet, heeft een verlaagd risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Brian Buijsse in Wageningen promoveerde. Hij schrijft dit verlaagde risico toe aan de stof bètacaroteen, die in wortels zit.

Wortels zijn dus gezond, maar dat geldt voor alle soorten groente en fruit. Elke soort groente en fruit bevat weer andere gezonde stoffen. Daarom is het belangrijk gevarieerd te eten.
Brian Buijsse promoveerde aan de Wageningen Universiteit op onderzoek waarin hij beschrijft dat de kans op sterfte door hart- en vaatziekten verkleind wordt door bètacaroteen uit wortels. Hij deed vergelijkend onderzoek bij een groep oudere mannen in Zutphen en op Kreta.

Hart- en vaatziekten

Dat het eten van groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, is al langer bekend. Welke stoffen in groente en fruit hiervoor verantwoordelijk zijn, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Van kalium, voedingsvezel, foliumzuur, maar ook van bioactieve stoffen zoals de carotenoïden en flavonoïden is bekend dat ze gunstige effecten hebben op risicofactoren van hart- en vaatziekten. Maar welke stoffen (of combinatie van stoffen) nu precies de belangrijkste bijdrage leveren, is nog steeds onduidelijk.

Gevarieerd eten

Eerdere onderzoeken met bètacaroteen-supplementen lieten geen positief effect zien op het risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Er werd bij rokers zelfs een verhoogd risico op longkanker gevonden. Dat het positieve effect nu wel met wortels gevonden is, kan te maken hebben met bijvoorbeeld andere stoffen die in wortels zitten of met de dosering. Het blijft hoe dan ook belangrijk om gevarieerd groente en fruit te eten. In de ene soort groente en fruit zitten namelijk weer andere belangrijke stoffen dan in de andere.

Samen afslanken (gratis)

Google ads