Buikomvang weegt zwaarder dan gedacht

Slanke mensen in de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar met een (klein) buikje hebben grotere kans te overlijden dan mensen met een normale taille. Dit geldt ook voor mensen met een gezond gewicht, zo blijkt uit een recent onderzoek binnen de EPIC-studie. Volgens dit onderzoek is dit effect bij slanke mensen zelfs sterker dan bij dikke mensen.

Er zijn twee manieren om te checken of je een gezond gewicht hebt: de BMI en de middelomtrek. Dit laatste is doorslaggevend, omdat dit iets zegt over de vetverdeling. Buikvet is namelijk ongezonder dan vet op de heupen en billen. Waarom is niet precies bekend. Een verklaring is dat buikvet terecht komt in de poortader en in de lever. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten. Een andere mogelijkheid is dat uit buikvet meer schadelijke stoffen komen dan uit vet op de heupen.

Check jouw middelomtrek!

Meet je middel op het smalste deel, tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. De huidige internationale normen geven aan dat je je geen zorgen hoeft te maken als jouw middelomtrek onder de 80 cm (vrouw) of 94 cm (man) zit. Uit het onderzoek blijkt dat de middelomtrek onafhankelijk van het gewicht (de BMI) veel zegt over het gezondheidsrisico. Let daarom op die buik en laat je niet alleen leiden door je (gezonde) gewicht.

Pondje eraf?

Een te ruime taille betekent dat je toch iets te zwaar bent. Wat kun je eraan doen?

  • Eet rustig en regelmatig
  • Beweeg meer
  • Neem regelmatig een Balansdag
  • Eet weinig (verzadigd) vet en vermijd zoveel mogelijk voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd
  • Wees matig met alcohol


Bron: Voedingscentrum.nl

Samen afslanken (gratis)

Google ads