Het Mediterraan dieet

Inwoners uit landen rond de Middellandse zee staan bekend om hun Bourgondische levensstijl. Zij maken van elke maaltijd een waar feest. Ondanks deze overvloedige levensstijl is het aantal mensen met obesitas in deze landen erg laag. Hoe kan dat?

Het Mediterraan dieet gebruikt méér groenten, fruit, peulvruchten, vis en graanproducten en minder aardappelen, vlees en zuivelproducten. En vrijwel geen eieren en zoetigheid. En (slechts ?) 2 glazen alcoholische drank per dag.
Tevens wordt er olijfolie gebruikt als primaire bron van goede vetten.

Vlees is in de mediterrane gebieden een bijgerecht. Daarentegen wordt er in grotere mate vis gegeten. Vis bevat belangrijke vetten, zoals Omega-6. Deze vetten zijn onmisbaar voor ons lichaam en zorgen onder meer voor gezonde hart- en bloedvaten.

Zuivelproducten worden minder gegeten in deze landen, wel wordt regelmatig yoghurt geconsumeerd. Doordat in deze landen veel met verse producten wordt gewerkt, bestaat een Mediterraan dieet uit weinig geraffineerde suikers en bewerkte producten. Het menselijk lichaam neemt vers bereide producten beter in zich op dan bewerkte producten.

De kracht van het mediterrane dieet is dat de voedingsmiddelen die u gebruikt, arm zijn aan verzadigde vetzuren en rijk zijn aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die afkomstig zijn uit de aanbevolen olijfolie.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het Mediterraan dieet een positieve invloed heeft op onder andere diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het Mediterraan dieet kan, ondanks het feit dat het geen vetarm dieet is, door zijn gevarieerdheid en eetbaarheid bijdragen aan het voorkomen en behandelen van zwaarlijvigheid, mits het aantal calorieën binnen de perken blijft.

De grote hoeveelheden, groenten, fruit en andere belangrijke en vooral gezonde voedingsstoffen zijn goed voor uw lichaam. Het Mediterraan dieet draagt daardoor bij aan uw gezondheid. U zult zich fitter en vitaler voelen.

Het is niet voor niets dat de mediterrane Italianen het slankste en gezondste volk van Europa zijn!