Groente- en fruitdrankjes steeds populairder

De verkoop van groente- en fruitdrankjes is explosief gestegen, meldt dagblad De Pers. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan één stuk fruit en honderd gram groente per dag te vervangen door vruchten- of groentesap. Sowieso verdienen ‘gewone' groente en fruit altijd de voorkeur.

Dit jaar besteden consumenten in supermarkten ongeveer 360 miljoen euro aan ‘gezondheidsdrankjes' zoals sappen en zuivel. Dat komt neer op 21 euro per Nederlander: tweehonderd procent meer dan twee jaar eerder, aldus dagblad De Pers.

Variatie belangrijk

Het Voedingscentrum vindt dat sappen groente en fruit nooit helemaal kunnen vervangen. Sap heeft niet hetzelfde effect op de gezondheid als ongeperste groente en fruit. Het effect van groente en fruit is duidelijk groter. Hoe dat precies zit, is nog niet helemaal duidelijk. Bekend is wel dat sap vaak minder vezels bevat. Daarom adviseert het Voedingscentrum vooralsnog bij voorkeur ‘gewone' groente en fruit. Daarbij kan het ook gaan om groente uit de diepvries, blik of glas.

Bij groentesappen is vaak een probleem dat er maar een paar soorten groente voor gebruikt worden. Terwijl variatie belangrijk is om te profiteren van al het goede van groente en fruit.
Bij fruitsap tellen niet alle soorten mee voor de fruitconsumptie. Appel- en druivensap bijvoorbeeld bevatten maar weinig vitamines en andere bioactieve stoffen. Daarom rekent het Voedingscentrum die niet mee - iets wat ook geldt voor appelmoes en gedroogde vruchten.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Samen afslanken (gratis)

Google ads