Begeleid afvallen: effectief en niet duur

Een caloriearm dieet, gedragstherapie én sportbegeleiding. Dit zijn volgens een rapport van het RIVM de ingrediënten voor een effectieve aanpak van overgewicht. Mensen die dit soort hulp kregen bij het verbeteren van de leefstijl, waren na een jaar gemiddeld 5% afgevallen. Kosten: € 150,-. Het Voedingscentrum ziet een gezonde leefstijl ook als de meest effectieve én voordelige manier om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Het speelt in op de wetenschap dat mensen daarbij een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Gezond eten én veel bewegen, dit is de manier om op gewicht te blijven en overgewicht aan te pakken. Door 5% tot 10% af te vallen verbetert de gezondheid van iemand met overgewicht aanzienlijk, ongeacht het startgewicht. Uit het rapport van het RIVM blijkt dat afvallers gebaat zijn bij intensieve begeleiding om de leefstijl te verbeteren. De combinatie van een specifiek caloriearm dieet (in tegenstelling tot een algemeen dieetadvies), gedragstherapie en begeleiding bij bewegen werkt het best.

Advies van RIVM: biedt meer mensen effectieve hulp aan

De kosten blijven beperkt door individuele begeleiding af te wisselen met groepstherapie. Medicijnen of chirurgische ingrepen zijn veel duurder. Een investering van € 150,- in de intensieve begeleiding levert gemiddeld 5% gewichtsverlies op. Hoe meer er wordt geïnvesteerd, hoe meer iemand afvalt. Elke extra € 100,- levert zo'n 1% gewichtsverlies op. Door het verbeteren van de leefstijl zijn er bovendien ook allerlei andere gezondheidsvoordelen waar de afvaller van profiteert, zoals een betere conditie. Het RIVM adviseert de regering dan ook om dit type begeleiding voor meer mensen beschikbaar te maken.

Voedingscentrum: steuntje in de rug bij afvallen

Het Voedingscentrum ziet het als een belangrijke taak om mensen concrete handvatten te bieden om op gewicht te blijven en overgewicht aan te pakken. Eerlijke informatie over vermageringsdiëten, gezonde recepten, de Caloriechecker en de brochure ‘Energiebeperkt dieet' bieden een steuntje in de rug aan mensen die willen afvallen. De campagne ‘Maak je niet Dik' is gericht op het voorkomen van overgewicht. In dit kader is, met succes, de Balansdag geïntroduceerd. Door een dagje ‘meer' direct te compenseren met een dagje ‘minder' wordt gewichtstoename voorkomen. 

Bron: www.voedingscentrum.nl

Samen afslanken (gratis)

Google ads