Afvallen met hormonen

Je gewicht is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je tot je neemt in verhouding met de verbranding daarvan. Ook je hormoonhuishouding is voor een groot deel bepalend voor je vetverbranding. Je trek in eten en de opslag van vet worden bepaald door je hormonen.

In theorie kan je van minder eten en veel bewegen zelfs in gewicht toenemen. Blijvend afvallen met hormonen die niet in balans zijn is een lastige zaak. Om je hormonen in balans te houden hoef je niets buitensporigs te toen. Zorg dat je genoeg slaap krijgt, drink elke dag minimaal 2 liter water en beweeg regelmatig.

Welke hormonen doen wat?

Hormonen zijn stoffen die in ons lichaam aangemaakt worden en het functioneren van onze organen en weefsels regelen. Ze zijn noodzakelijk voor onze groei, seksualiteit en het verouderingsproces. Zonder deze besturingshormonen zouden we niet kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan Diabetes type 1 patiënten waarbij de alvleesklier het hormoon Insuline niet meer aanmaakt. De bloedsuikerspiegel raakt dusdanig verstoord dat men zonder kunstmatige toediening van het Insulinehormoon zelfs kan overlijden.

Om ons lichaam op een goede manier te besturen is er een heel leger hormonen voor ons aan het werk. Hieronder de hormonen die tot taak hebben onze eetlust, stofwisseling en stressbeleving in goede banen te leiden. Afvallen door onze hormonen in balans te brengen, is het gevolg van het vermijden van stressvolle situaties, voldoende nachtrust en bewust zijn van wat je eet.

  • Testosteron: Geeft je energie en stressbestendigheid en stimuleert vetafbraak en spieropbouw.
  • Oestrogeen: Het gebrek eraan is de dikmaker bij vrouwen in de overgang! Door de onbalans die ontstaat tussen Progesteron en Oestrogeen houd je meer vet vast. Oestrogeen zorgt tevens voor sterke botten en voorkomt rimpelvorming.
  • Insuline: Bevordert vetopslag en spieropbouw.
  • Cortisol: Bestuurt je immuunsysteem, stressbestendigheid en houdt het je suikergehalte in je lichaam op peil. Dit hormoon heb je absoluut nodig om te leven.
  • Melatonine: Zorgt ervoor dat je slaap krijgt en verhoogt je weerbaarheid tegen ziektes.
  • Schildklierhormoon: Belangrijk hormoon voor het bepalen van je gewicht. Een snelle of langzaam werkende schildklier maakt je te mager of te dik.
  • Groeihormoon: Dit hormoon geeft je spiermassa en zorgt voor vetverbranding. Bij een laag gehalte aan Groeihormoon stijgt het vetpercentage van je lichaam.
  • Ghreline: Wordt afgescheiden door je maagwand en dit is de boosdoener die je een hongergevoel geeft. Een verstoord Ghrelinegehalte zorgt ervoor dat je op de gekste tijden honger krijgt en gaat eten.

 

Afvallen met hormonen

Door de hormonen in je lichaam op een positieve manier te beïnvloeden realiseer je een optimale balans. Volg daarnaast een natuurlijk voedingspatroon waarbij je kunstmatige toevoegingen, glutenhoudende- en zuivelproducten zoveel mogelijk vermijdt. Sport niet overdreven, dat is op de lange duur niet goed vol te houden. Iedere dag 1 uurtje bewegen is voldoende en probeer zo min mogelijk in stressvolle situaties betrokken te worden. Langdurige stress kan voor voor serieuze gezondheidsklachten zorgen doordat de Cortisolaanmaak in ons lichaam verstoord wordt.

Houd je hormoongehalte op jeugdig niveau

Met het verloop van de jaren en met name na ons 40e levensjaar wordt de productie van o.a. Oestrogeen, Groeihormoon, Testosteron en Progesteron minder. Dit zijn echter wel de hormonen die ons vitaal en jong houden. Met behulp van hormoontherapie is het mogelijk ook op oudere leeftijd je 'aging' hormonen op zo'n dusdanige manier terug weer in balans te brengen dat je er slank, fit en jeugdig uit blijft zien. Het bewust zijn van wat je hormonen met je doen, je eet- en leefgewoonten erop aanpassen kan je helpen afvallen met hormonen zonder dat je schadelijke crashdiëten hoeft te volgen waarbij je in feite je hormoonhuishouding alleen nog maar meer verstoord.

Als je overgewicht hebt en denkt dat het aan disbalans van je hormonen ligt neem voor meer informatie contact op met je huisarts of diëtist. Van invloed op je hormonen en je gewicht zijn ook de anticonceptiepil en bepaalde medicijnen. Denk je dat je gewichtstoename daaraan te wijten is kan je om een andere versie van het medicijn verzoeken of een gespecialiseerd diëtist raadplegen.