Feiten over frisdrank

Nederlanders drinken steeds minder frisdrank. Bovendien is een steeds groter deel daarvan ‘light'. Het Voedingscentrum vindt dit een positieve ontwikkeling. Vier feiten op een rij.

1. ‘Gewone' frisdrank is al snel een dikmaker

Frisdrank is de afgelopen tientallen jaren enorm populair geworden. Frisdranken met suiker zorgen ervoor dat we snel te veel calorieën binnenkrijgen en daardoor in gewicht toenemen. Uit onderzoek blijkt dat vocht minder goed verzadigt dan vast voedsel. Het lichaam heeft als het ware niet in de gaten dat het calorieën binnenkrijgt. Wie veel fris drinkt, zal dus niet snel minder eten. Drink daarom niet te veel ‘gewone' fris, vruchtensap, sportdrankjes en alcohol. En let ook op de porties. Blikjes en flesjes frisdrank worden steeds groter en worden makkelijk leeg gedronken.

2. Frisdrank levert geen belangrijke voedingsstoffen

Drinken is belangrijk voor het vocht. Alle dranken dragen daaraan bij, óók frisdrank. Maar verder levert frisdrank geen belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Daarom vindt het Voedingscentrum dranken die geen calorieën leveren, zoals water, thee zonder suiker en light frisdrank, de beste keus. ‘Gewone' frisdrank zou een uitzondering moeten zijn, net als koffie en thee met suiker en alcohol. Je moet het zien als extra, net als snacks, koek, snoep en gebak.

3. Frisdrank is slecht voor je tanden

Met het oog op een gezond gebit adviseert het Voedingscentrum niet meer dan drie keer op een dag wat tussendoor te eten en te drinken. Vooral frisdrank en vruchtensap doen een aanslag op het gebit. Niet alleen vanwege de suikers die erin zitten, maar ook vanwege de zuren die ze bevatten. Die lossen het tandglazuur op: dit heet tanderosie. Juist de laatste jaren komt tanderosie steeds meer voor. De populariteit van frisdrank en vruchtensap heeft daar waarschijnlijk mee te maken.
‘Gewone' frisdrank bevat zowel veel suikers als zuren. ‘Light' bevat geen suikers maar wel veel zuren. Voor het gebit zijn water, thee en koffie zonder suiker een betere keus. Die zijn niet schadelijk omdat ze nauwelijks of geen zuren en suikers bevatten. Ook melk en mineraal- of bronwater, al dan niet met prik, zijn prima.

4. ‘Light' is net zo veilig als gewone frisdrank

Light frisdranken kunnen zijn gezoet met aspartaam. Aspartaam is een prima alternatief voor suiker. Deze zoetstof is uitgebreid onderzocht en veilig bevonden. Er is geen verband met gezondheidsklachten en aandoeningen. Producten die zijn gezoet met aspartaam, zoals frisdrank en zuivel, zijn daarom een prima keus om onnodige calorieën te voorkomen - zowel bij volwassenen als bij kinderen.
Een andere zoetstof die wel wordt gebruikt, is cyclamaat. Een paar glazen light gezoet met cyclamaat is geen probleem, ook niet voor kinderen. Voor de kleinsten (tot 4 jaar) ligt de limiet op 0,4 liter per dag (ca. twee glazen).

Bron: www.voedingscentrum.nl