Chips met minder verzadigd vet

PepsiCo International, eigenaar van de merken Lay's, Cheetos en Smiths, verlaagt het percentage verzadigd (=verkeerd) vet in bijna alle hartige snacks met 50% tot 77%. Het verzadigd vet wordt vervangen door onverzadigd (=oké) vet. Het Voedingscentrum vindt dit een prima ontwikkeling en hoopt dat de rest van de industrie volgt. Als populaire producten, zoals chips, gezonder worden, levert dit grote gezondheidswinst op.

Nederlanders eten over het algemeen te veel verzadigd (=verkeerd) vet. Dit verhoogt het cholesterolgehalte en daarmee het risico op hart- en vaatziektes. Onverzadigd (=oké) vet verlaagt juist het cholesterolgehalte. Daarom is de vetzuursamenstelling, de verhouding tussen oké en verkeerd vet, van producten zo belangrijk. Verzadigd vet zit vooral in vast vet, zoals harde margarine, terwijl vloeibare margarines en oliën juist meer onverzadigd vet bevatten. Pepsico gebruikt voortaan een speciale zonnebloemolie, die veel onverzadigd vet bevat. Overigens bevatten beide soorten vet evenveel calorieën. Dus onverzadigd vet is wel gezonder voor het hart, maar draagt evenveel bij aan het ontstaan van overgewicht.

Industrie, verbeter de samenstelling van bestaande producten

Talrijke producten in de winkel bevatten nog onnodig veel ongezonde ingrediënten. Voorbeelden zijn onnodige hoeveelheden vet in levensmiddelen, verkeerde vetten, te veel zout, veel suiker (deels te vervangen door zoetstof), weinig vezelrijke ingrediënten etcetera. Producten kunnen vaak slimmer worden samengesteld met behoud van smaak en houdbaarheid, zodat ze minder ongezond zijn. Het Voedingscentrum heeft, in navolging van het WHO, de industrie opgeroepen om de gezonde keuze de gemakkelijke en lekkere keuze te maken. Pepsico wil met de lancering van de verbeterde producten onderstrepen dat het die oproep ter harte neemt. De verbeterde samenstelling van de hartige snacks is een belangrijke stap voorruit. Het Voedingscentrum pleit er bij de industrie voor om nieuwe, gezonde producten te ontwikkelen én om de samenstelling van bestaande, veelgekochte producten te optimaliseren.

Bron: www.voedingscentrum.nl