Aspartaam; hoe light-producten je zwaar ziek én dik maken

Het is beter om suikers zoveel mogelijk te laten staan. Suikers vormen een regelrechte aanval op je vitaliteit van vandaag en je gezondheid van morgen. Ik hoor dat vrouwen dan nog wel eens overstappen op light-producten. Het is echter niet de bedoeling om suikers te vervangen door chemische zoetstoffen. Laat alsjeblieft alle light-producten staan! Vooral die met aspartaam. Ik durf te beweren dat deze nóg slechter voor je zijn. En bovendien word je er dikker van dan van suiker. Laat me je uitleggen hoe dat dat zit.

Aspartaam of E951 zit in ca 6000 producten

Als er twee chemische stoffen zijn die nooit maar dan ook nooit in ons eten terecht hadden mogen komen, dan zijn dat MSG en aspartaam. Aspartaam is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde en wordt veel gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei light- en dieetproducten. Inmiddels zit het naar schatting in zo'n 6000 producten in de Nederlandse supermarkten. Denk naast alle light-producten hierbij ook aan muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars maar ook aan kauwbare vitaminepillen, tandpasta en zelfs in, al dan niet vrij verkrijgbare, geneesmiddelen! Oef! Grote kans dus dat als je niet héél erg oppast, je behoorlijk wat van dit stofje dagelijks binnen krijgt. Waarom is dat zo slecht voor je?

Aspartaam ontdekt op zoektocht naar geneesmiddel

In 1965 werd de chemische stof aspartaam bij toeval ontdekt door een Amerikaanse scheikundige in het laboratorium van het farmaceutisch bedrijf Searle. Hij was op zoek naar een nieuw medicijn om maagzweren te bestrijden en morste wat van een stofje op de buitenkant van een fles. Toen hij daarna per ongeluk aan zijn vingers likte ontdekte hij de sterk zoete smaak. Dit stofje staat nu bekend als aspartaam.

Merknamen in Nederland waaronder het als zoetstof verkocht wordt zijn o.a. NutraSweet, Canderel en Hermesetas.

Goede wetenschap legt het af tegen geld en macht

Het heeft Searle veel geld en moeite gekost om het op de markt te krijgen. In 1975 werd de goedkeuring om het als zoetstof in de markt te zetten uitgesteld door de FDA (de Amerikaanse Food & Drug Administration). De FDA commissaris in die tijd, Alexander Schmidt verklaarde: "De onderzoeken van Searle's waren ongelofelijk onzorgvuldige wetenschap." Een andere wetenschapper schreef : "Alle onderzoeken waren wetenschappelijk onverantwoord en schandelijk. Ik ben geschokt dat zulk onzorgvuldig werk zelfs maar naar de FDA gestuurd werd, en dat de beheerder het accepteerden." In 1980 werd het gebruik opnieuw door de FDA geweigerd omdat het als onveilig werd beschouwd.

Echter: in 1981 werd Ronald Reagan benoemd tot president. In zijn adviesteam voor nieuwe benoemingen zat Donald Rumsfeld, de CEO van Searle. Er werd een nieuwe FDA commissaris benoemd door de nieuwe president en ja hoor: aspartaam werd gelijk goedgekeurd! Hiermee negeerde deze FDA commissaris wetgeving over bepalingen voor voeding waarin staat dat een voedingstoevoeging niet mag worden goedgekeurd als testen niet doorslaggevend zijn. En dat waren ze allerminst! (Lees meer hierover op de site www.aspartaam.nl).

Aspartaam tast ons zenuwstelsel en hersenen aan

Al sinds 1973 hebben namelijk vele, onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast. Er zijn sinds die tijd vele onderzoeken met ratten, apen en mensen gedaan waaruit iedere keer weer bleek dat aspartaam daadwerkelijk een vergif is.

Aspartaam is net als MSG een excitotoxine; een stimulator van het centrale zenuwstelsel waardoor dit ontregelt raakt en hersenen beschadigd kunnen worden. De gevaren van excitotoxins worden al vanaf 1957 uitgebreid beschreven in honderden verschillende onderzoeken. Het gebruik van excitotoxins kan leiden tot hersenbeschadiging in verschillende gradaties; van leerproblemen en epileptische aanvallen tot Alzheimer en van ADHD tot de ziekte van Parkinson en hersentumoren.

In zijn boek -Excitotoxins; The Taste that Kills legt Dr. Russell Blaylock, een neurochirurg en voedingsdeskundige, uit waarom MSG en aspartaam stoffen zijn die onze hersencellen beschadigen.

De FDA heeft een klachtenlijst met 92 symptomen

Hoofdpijn/migraine en depressieve klachten zijn dan ook een van de meest genoemde bijwerkingen van aspartaam. Maar de lijst met overige mogelijke bijwerkingen is eindeloos lang. Ik noem hier de klachten die ik regelmatig tegenkom bij vrouwen in mijn praktijk: chronische vermoeidheid, versnelde hartslag, allergische reacties, artritis, dunner wordend haar, libidoverlies, gewrichtspijnen, spierkrampen, menstruatieproblemen, concentratieproblemen, gezichtsverlies, paniekaanvallen, pijn in de onderbuik, huiduitslag en aankomen in gewicht.

In 1995 werd de FDA eindelijk gedwongen om een lijst van aan aspartaam gelieerde symptomen die gemeld waren bij de FDA openbaar te maken. Er stonden maar liefst 92 verschillende symptomen op de lijst!

Is er een link tussen aspartaam en kanker?

Het web staat vol met onderzoeken over de relatie tussen aspartaam en kanker. Er zijn net zoveel onderzoeken die zouden aantonen dat er géén relatie is tussen aspartaam en kanker dan wel. Ik ben dan altijd nieuwsgierig naar de financiers van deze onderzoeken. 90% van de onderzoeken tegenwoordig wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, nog maar 10% door universiteiten. Dat de uitkomsten van een onderzoek mede wordt bepaald door de financiers is een bekend gegeven.

Het zou me teveel tijd kosten om een helder beeld te krijgen van de financiers, maar het verbaast me niet dat er net zoveel zijn die aantonen dat er géén relatie zou zijn tussen aspartaam en kanker. De partijen die hier belang bij hebben zijn nu eenmaal veel vermogender dan de partijen die er belang bij hebben om deze relatie wél aan te tonen. Ik vind het opvallend dat er zoveel geld wordt gebruikt om aan te tonen dat er géén relatie is. En dat als er wél een relatie wordt aan getoond zoals in een 22 jaar durende studie met mensen die een relatie aantoonde met non-Hodgkin en leukemie, deze studie wordt onderuit gehaald door zoiets als een Calorie Control Council; een internationale vereniging die de lage-en-caloriebeperkende voedingsindustrie vertegenwoordigt. Wie zou die Council betalen denk je?

In zijn boek De zoete wraak van John Consemulder gaat de schrijver 400 pagina in op alles rondom aspartaam. Ik zal hier binnenkort een review over schrijven; ik ben het nog aan het lezen.

Er is wél een link tussen zoetstoffen en dik worden!

Ook al zou aspartaam geen kanker veroorzaken dan is er, naast je hersens gezond willen houden, nóg een hele goede reden om het niet te gebruiken. Net zo min als alle overige chemische zoetstoffen. Het gebruik van allerlei zoetstoffen in light-producten zou wel eens de oorzaak kunnen zijn overgewicht en obesitas. Kunstmatige zoetstoffen gooien namelijk je stofwisseling in de war.

Uit een 14 jarig onderzoek onder 66.118 Franse vrouwen is duidelijk gebleken dat het drinken van light-dranken slechter was voor hun gezondheid én gewicht dan het drinken van dranken die met suiker waren gezoet.

  1. Het risico op diabetes 2 was groter bij de vrouwen die light-dranken dronken dan bij de vrouwen die dranken met suiker dronken
  2. Het drinken van light-dranken gooide hun stofwisseling in de war waardoor het moeilijker was om calorieën te verbranden en ze dus dikker werden
  3. Het drinken van light-dranken zorgde voor suikercravings waardoor de vrouwen meer suiker en pasta en/of brood gingen eten en dus dikker werden

Klinkt dit raar in jouw oren? Ik zal je uitleggen hoe het werkt want eigenlijk is het heel logisch.

Hoe word je dik van light-producten?

Ook uit veel andere onderzoeken is gebleken dat gebruikers van lightproducten hun kans op obesitas vergroten met maar liefst 200%! Hoe komt dit? Dit komt omdat het gebruik van light-producten je stofwisseling voor de gek houdt. Er gaan verschillende dingen mis in je lichaam als je light-producten gebruikt:

  • Ons lichaam raakt ontregelt door chemische zoetstoffen. Uit onderzoeken met ratten is gebleken dat ze veel méér calorieën aten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kregen. Bij één onderzoek bleken ze al na een maand maar liefst 25% zwaarder te zijn dan aan het begin. Men kan het niet precies verklaren maar het schijnt dat doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is.
  • Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van light-producten. Herken je dit?
  • Het energieverbruik van je lichaam gaat naar beneden na het gebruiken van chemische zoetstoffen. Men heeft nog niet kunnen verklaren hoe dit komt maar uit proeven met ratten bleek dat ze minder energie verbruikten na een maal met zoetstoffen dan na een maal met veel calorieën. Ook dit zorgt voor meer vetopslag.

Andere chemische zoetstoffen behalve aspartaam zijn o.a. acesulfaam-k, cyclaamzuur, isomalt, sacharine, sucralose, thaumatine, xylitol etc. etc. Ze zijn allemaal bekend als E-nummers.

Ik ben geen fan van stevia ook al wordt er gezegd dat stevia je bloedsuikerspiegel (en dus je insuline) niet doet stijgen. Dat schijnt alleen op te gaan voor de bladeren van het plantje. Zodra dit in de fabriek is bewerkt tot druppels of poeder gaat dit blijkbaar niet meer op. Ons lichaam herkent het niet en raakt dus in de war. Ik vind dat heel logisch klinken.

Mijn conclusie is dat ons lichaam een fijn afgesteld organisme is en dat we nog steeds niet precies weten welke invloed voeding of chemische stoffen op ons hebben. Duidelijk is wel dat we niet zijn gebouwd op chemische zoetstoffen die ons lichaam voor de gek houden. Daar raakt ons lichaam van uit balans.

Stop dus met het gebruik van zoetstoffen en aspartaam

De enige manier om van je drang naar zoetigheid af te komen is om het gebruik ervan ofwel drastisch ofwel beetje bij beetje te verminderen waardoor je er geen behoefte meer aan hebt. Het kan. Echt! Ik was ooit een echte suikerjunkie maar vind nu bijna alles té zoet.

Het goede nieuws is dat je smaakpapillen, net als andere cellen in je lichaam, zich vernieuwen. Gelukkig gaat dit in je mond snel, ongeveer in twee weken. Wen dus gewoon aan steeds minder zoet en vervang het niet door chemische zoetstoffen. Weet je dat je het moeilijk vindt om zoetigheid te laten staan, laat je dan helpen door suikerverslavingsexpert Carola van Bemmelen. Zij biedt het programma de Sugarchallenge aan waarbij je ondersteunt wordt door middel van een mentaal programma. Doe het niet alleen maar met anderen. Dat kan je echt het benodigde duwtje geven dat je misschien nodig hebt. Doe het. Je gezondheid is een doe-ding!

Bron: http://energiekevrouwenacademie.nl/aspartaam-hoe-light-producten-je-zwaar-ziek-en-dik-maken/